Nou programa per atendre la salut mental perinatal al Maresme




Una de cada cinc dones presenta un trastorn mental durant l’embaràs o postpart.
L’objectiu del programa és la detecció i el tractament precoç d’aquests problemes.
En tres mesos s’han atès 50 dones, principalment per trastorns d’ansietat, consum de substàncies i dol perinatal.

Durant l’embaràs i el primer any després del part, les dones experimenten molts canvis hormonals, fisiològics i emocionals que, sovint, poden derivar en ansietat, problemes de la son o depressió. A més, moltes vegades existeixen traumes emocionals previs o trastorns de salut mental preexistents que es manifesten amb més força durant aquest període de pre i post maternitat.
Tots aquests problemes no només afecten les dones sinó que poden tenir un impacte significatiu en la salut i benestar del seu nadó i en la creació del vincle mare-fill.

Per fer front a aquesta problemàtica, l’Hospital de Mataró ha posat en marxa un nou programa de salut mental perinatal que compta amb un equip multidisciplinari –psiquiatre, infermera i treballadora social– amb l’objectiu d’atendre a les dones embarassades o mares recents que experimenten problemes de salut mental. Un programa que funciona des de principis d’any i que ofereix una atenció personalitzada i especialitzada a la dona durant aquesta etapa de la seva vida per a la detecció i tractament precoç d’aquests problemes.

Més enllà de la depressió postpart. Una de cada cinc dones experimenta un trastorn mental durant l’embaràs i el primer any després del part i, segons Patri Vaquero, psiquiatre del programa, “més del 75% d’aquestes dones no tenen el diagnòstic ni el tractament adequat”. A més, afegeix que “el postpart és el moment de major vulnerabilitat tant per l’inici com per la recaiguda de
malalties mentals, sent els trastorns afectius, la depressió i el trastorn bipolar les patologies de major risc”.

A part de la depressió i l’ansietat, també es detecten casos de consum de substàncies nocives i abús de fàrmacs, problemes derivats de violència de gènere i inclús casos de suïcidis materns. En els últims tres mesos, l’equip ha atès un total de 50 dones, principalment per trastorns d’ansietat durant l’embaràs o el postpart, consum de substàncies i dol perinatal.

XI Jornada de Salut Mental. Aquest nou programa es presenta aquest divendres en el marc d’una jornada d’actualització en l’atenció a la salut mental perinatal que se celebrarà a la sala d’actes de l’Hospital de Mataró.
Organitzada pel Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme, hi participaran professionals d’altres centres com l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Parc Salut Mar, Hospital Clínic o Hospital Universitari Dexeus. Els temes principals que abordaran els especialistes són els programes de salut mental perinatal, l’estrès i la psicopatologia perinatal i el mindfulness durant l’embaràs.


Imatge Superior: D’esquerra a dreta: Ariadna Moreno, treballadora social, Patri Vaquero, psiquiatre, i Marta Roger, infermera.

Escolteu les declaracions de Patri Vaquero, psiquiatre del programa de salut mental perinatal de l'Hospital de Mataró:



Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil