Mapes d'alta resolució dels boscos de Dosrius a partir de dades làser
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, han creat vuit mapes d’alta resolució dels boscos catalans a partir de dades làser.

Els mapes es poden descarregar gratuïtament en format GeoTIFF de la web de l’ICGC. Tenen un resolució 2.500 vegades més gran que la dels inventaris forestals tradicionals. Per això, seran de gran utilitat en la presa de decisions sobre la gestió del medi natural i la biodiversitat.

S’han elaborat vuit mapes: un per a cadascuna de les vuit característiques bàsiques que defineixen un bosc, mesurada per cada píxel:
  • Alçada mitjana (metres): quina és l’alçada mitjana dels arbres del píxel
  • Fracció de cabuda coberta: quin percentatge està cobert per les capçades dels arbres
  • Diàmetre normal mitjà (centímetres): quin és el gruix mitjà del tronc dels arbres
  • Àrea basal (m2/hectàrea): quina superfície ocupen els troncs dels arbres.
  • Volum amb escorça (m3/hectàrea): quin és el volum de troncs del conjunt d’arbres de cada píxel.
  • Biomassa foliar (tones/hectàrea): quina quantitat de fulles de tots els arbres hi ha a cada píxel.
  • Biomassa aèria total (tones/hectàrea): quina quantitat de fulles, branques i troncs del conjunt d’arbres hi ha a cada píxel.
  • Carboni aeri total (tones de carboni/hectàrea): quina quantitat de carboni hi ha emmagatzemada en tots els arbres.
Tecnologia làser per a una resolució excepcional
Els mapes s’han realitzat a partir de tecnologia lidar, concretament a partir de les dades obtingudes per l’ICGC entre els anys 2008 i 2011. El lidar és una tecnologia de teledetecció que mesura la distància a partir de l’emissió i el retorn de polsos làser des d’un avió. El resultat és una imatge tridimensional de molt alta resolució del relleu del terreny  i de la vegetació que té per sobre.
Aquests mapes han estat elaborats en el marc del projecte CARBOSTOCK (2012-2014). La cartografia que ara es pot descarregar cobreix tota la superfície arbrada de Catalunya, segons el Mapa de Cobertes del Sòl de l’any 2009.
Els mapes fets amb aquesta tecnologia tenen un resolució 2.500 vegades més gran que la dels inventaris forestals tradicionals


Més informació

 

 

 Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)
Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil