#Dosrius dintre del nivell 3 del Pla Alfa a partir del 22 de juliol a les 00.00 hores






Protecció Civil de la Generalitat manté en alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) i el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor davant la situació d’alt risc d’incendi i per les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Segons les previsions meteorològiques, demà divendres hi haurà un repunt de les temperatures màximes amb especial afectació a les comarques de Lleida, Segrià, Urgell i les Garrigues i es mantindrà fins dilluns, tot i que afluixarà lleugerament dissabte. Les temperatures mínimes també es mantindran altes per sobre dels valor habituals.

La humitat relativa serà molt baixa i l’ambient serà sec en general. Quant al vent, es possible que es produeixin algunes ratxes a alguns punts del litoral i prelitoral per l’entrada de marinada i podria produir-se alguna entrada de vent de component oest a la vall de l’Ebre i ponent.

Risc d’incendi forestal
Degut a aquestes condicions meteorològiques el risc d’incendi forestal es mantindrà en valors molt alts i extrems afectant més punts del territori i especialment les comarques centrals.

La Direcció General d’Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 357 municipis (82 més que els vigents fins ara) de 27 comarques (7 comarques més que les vigents fins ara), i activa el control d’accés restringit a 11 massissos (2 més que fins ara, corresponents a Montmell – Marmellar i Montsant). Es tracta de la major activació que s’ha fet mai quant a nombre de municipis, comarques i control d’accessos a massissos forestals.

Davant d’aquest escenari, s’han establert mesures preventives que ajudin a evitar els efectes de l’alt risc d’incendis forestals en aquests municipis que es troben en nivell 3 del Pla Alfa:
Mesures vigents a Dosrius des de les 00 h de divendres 22 de juliol a les 00 h de dimarts 26 de juliol
  1. Es suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, i que s’hauran de traslladar a algun nucli habitat o població o bé retornar al punt d’origen.
  2. Es restringeixen les activitats de colònies, estades i campus esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi.
  3. Es restringeixen les activitats de casals de vacances i casals esportius al nucli de població excepte que es desplacin a algun altre nucli de població i no comporti ús del medi natural.
  4. Se suspèn l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S’exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals i altres herbàcies, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs.
  5. Se suspenen les obres a la xarxa interurbana que comportin ús de maquinària amb risc d’incendi, inclosa la sega de cunetes, excepte si compten amb una autorització expressa del Servei Català de Trànsit i amb un informe previ de la Direcció General d’Agents Rurals.
  6. Se suspenen els usos excepcionals de la via en la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya corresponents a proves esportives, marxes ciclistes, filmacions, trenets turístics, rallis i altres anàlogues, excepte aquells que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit amb informe previ de la Direcció General dels Agents Rurals.
  7. Es restringeix l’ús d’eines (bufadors, serres radials, ...) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s’han d’utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.
  8. Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s’exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).
  9. Es limita la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores.

En el marc del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari establir aquestes o altres mesures a partir de llavors.

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten per Catalunya l’aplicació d’aquestes mesures arreu del territori especialment en el cas dels municipis en pla alfa nivell 2. Cal tenir en compte que ens trobem a les portes del cap de setmana i el perill afecta especialment zones turístiques i de segones residències. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania en general que extremin les precaucions per evitar el risc d’incendi forestal:

  1. Cal recordar la prohibició d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar a menys de 500 m de zona forestal.
  2. No llençar burilles mai des del vehicle, encara que estiguin apagades.
  3. És molt importat trucar al 112 si es veu una columna de fum.

Onada de calor

El Departament de Salut manté activat el protocol POCS en fase 2 per fer seguiment dels efectes de l’onada de calor persistent, sobretot en les persones més vulnerables. 

Des de Protecció Civil es recorden els consells d’autoprotecció a la ciutadania i les recomanacions següents:

Des de Protecció Civil es recorden els principals consells davant la calor: 

  1. Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  2. Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
  3. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  4. Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  5. Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  6. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  7. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta si escau).
  8. Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
Nivell 3 del Pla Alfa a 357 municipis de 27 comarques i restricció dels accessos a 11 espais naturals
Donat el greu perill d’incendi per la situació meteorològica existent (l’onada de calor, les humitats relatives per sota de les habituals, el dèficit hídric estructural i els vents previstos a partir de demà) demà dia 22 de juliol a les 00.00 hores s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 357 municipis de 27 comarques.
Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil