Cant de la Sibil·la, divendres 24 de desembre a l'església de Canyamars






El divendres 24 de desembre se celebrarà el Cant de la Sibil·la. Serà a les 19.15h a l'església de Canyamars de la mà de la parròquia de Canyamars i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Dosrius.

El grup “4notesclub”, integrat per les veus de quatre contralts, oferirà aquesta setmana a Canyamars la seva adaptació del Cant de la Sibil·la; un cant d’origen medieval declarat patrimoni immaterial de la humanitat l’any 2010.

L’actuació, organitzada per l’Ajuntament de Dosrius amb la col·laboració de la Parròquia de Dosrius, tindrà lloc divendres 24 de desembre a les 19.15 h a l’església de Sant Esteve de Canyamars; tot just abans de la tradicional Missa del Gall. El Cant de la Sibil·la a càrrec de “4notesclub” combina dues versions d’aquest cant tot refonent partitures del 1.583 trobades a Barcelona amb d’altres del convent de la Concepció de Palma de Mallorca del segle XXIV.

El Cant de la Sibil·la, a més, anirà acompanyat d’una acurada posta en escena que, aprofitant l’escenari de l’església, transportarà a tots els assistents a les èpoques en que la nit de Nadal les Sibil·les cantaven a totes les esglésies durant la Missa del Gall les profecies apocalíptiques que anunciaven la segona vinguda de Crist pel Judici Final.

El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa fins que al segle XVI el Concili de Trento (1545-1563) va anar fent-lo desaparèixer. Considerat com un ritu pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món i es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacte a Mallorca. 
L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya, durant el segle XIX, l’interès d’alguns folkloristes per aquest drama litúrgic va començar a impulsar-ne la recuperació.

Representat abans de la missa del Gall, a la Nit de Nadal, el Cant de la Sibil·la el protagonitza un nen o una dona vestits de sibil·la –endevinadora del món pagà– amb mantell de seda i amb una espasa a la mà. La cançó que interpreta, habitualment a cappella, té l’origen en una melodia mossàrab amb text traduït al català al segle XIII.



Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil