Abstenció, vot nul, vot en blanc…


Quins efectes tenen aquestes opcions en els resultats d’unes eleccions, com les del 14-F? Quins partits afavoreixen? 

Què és el vot nul i com afecta? 
Es comptabilitza vot nul quan un sobre té més d’una butlleta de partits diferents o conté material o símbols que no són els prevists. Es considera un vot equivocat (encara que pugui tenir una motivació o intenció concreta) i és comptat com un “vot emès no vàlid”. Per tant, aquests vots es compten, però no es tenen en consideració en el repartiment de la representació dels partits. No beneficien ni perjudiquen ningú.

Què és el vot en blanc i com afecta? 
El vot en blanc s’emet posant el sobre de votació sense cap butlleta a dins. A diferència de l’abstenció, l’elector va al col·legi electoral i exerceix el dret de vot, però no vol donar-lo a cap partit concret.

És un vot vàlid i entra en el recompte per al repartiment de representants. Amb l’aplicació de la llei d’Hondt, el vot en blanc encareix l’obtenció de representants. El sistema electoral vigent a l’estat espanyol deixa sense representació les candidatures que no arribin al 3%. Per tant, com més vot en blanc hi ha, més vots calen per a superar la barrera del 3%. Per això es diu que el vot en blanc perjudica els partits petits i afavoreix els parlaments o els plens municipals amb menys partits.

I l’abstenció? Per què serveix?
L’abstenció és senzillament no anar a votar. Per tant, tan sols es té en compte a efectes d’anàlisi política, però no té cap impacte concret en el recompte electoral ni en el resultat. D’interpretacions sobre el sentit d’abstenir-se n’hi ha moltes.

Font: https://www.vilaweb.cat/


Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil