
De les converses amb els nostres col·legues de tot el món es desprèn que 2016 serà un any decisiu per a la resposta d'emergència i per educar la comunitat en matèria de reducció del risc de desastres. La millor manera de fer-ho és per conducte del mitjà de comunicació de més fàcil accés i més utilitzat que posseïm: la ràdio. Es tracta d'un mitjà econòmic que utilitza una tecnologia relativament senzilla i l'abast li permet arribar tant als responsables de la formulació de polítiques com a les comunitats remotes i els grups marginats. Els mitjans de comunicació social són un component important, però no poden substituir els serveis radiofònics fiables, oportuns i interactius basats en la confiança comunitària.
Des dels casos de conflictes provocats per l'home que obliguen a grans masses de població a cercar asil fins a les emergències cada vegada més freqüents i greus relacionades amb el canvi climàtic, és important que la UNESCO destaqui la repercussió de la ràdio a les èpoques de desastres i emergències.
Hi ha CINC temes principals que ajudaran a fer realitat el Dia Mundial de la Ràdio el 13 de febrer de 2016, i en dates pròximes. Els temes són els següents:
La llibertat d'expressió i la seguretat dels periodistes han de ser a prova de desastres.
La ràdio dóna poder als supervivents i a les poblacions vulnerables, tenint en compte el seu dret a la privacitat.
La ràdio té repercussió social i proporciona accés a la informació. S'ha de protegir el dret de les persones a la informació.
La ràdio salva vides.
L'accessibilitat immediata de les freqüències radiofòniques resulta fonamental per salvar vides. Aquestes freqüències han de protegir en situacions d'emergència.
Unesco