Important descobriment paleontològic a la Font del Sot a Dosrius. Troben les restes d'un cocodril que va viure fa 70 milions d'anys



Les obres d'adequació que s'estan duent a terme a la font anomenada del Sot, al nostre municipi, es van paralitzar quan els operaris van descobrir les restes d'un enorme esquelet d'un animal similar a un cocodril. Després d'avisar al departament de paeleontología de la Generalitat de Catalunya i després de diverses setmanes d'excavació i investigació es pot afirmar que han descobert el "allodaposuchus palustris", una mena de cocodril del mateix gènere de caimans i aligátores actuals que va viure fa 70 milions d'anys en aiguamolls salobres que cobrien el que avui és la província de Barcelona.


Les restes del Cretaci trobats en els jaciments de Dosrius (Maresme, Barcelona) han permès identificar aquesta espècie, que vivia al costat de dinosaures a l'àrea prelitoral, una zona que fa entre 72 i 66 milions d'anys era de relleu més suau, estava solcada per nombrosos rius i tenia aiguamolls dolces i salades.
La troballa, liderat per l'investigador Carlo Leamsi de l'Institut Català de Paleontologia, ha estat publicat en l'últim número de la revista científica PLOS Two.
A partir de restes de crani i d'esquelet postcraneal del cocodril, els investigadors han descobert que el gènere dels allodaposuchus, endèmic d'Europa, no és tan primitiu com es pensava.
Segons els científics, aquest gènere se situa dins dels Crocodylia, on s'inclouen totes les espècies actuals de cocodrils, caimans, aligátorés i gavials, i s'allunya del grup basal dels Hylaeochampsidae on s'havia classificat fins ara.
La troballa suggereix que les diferents espècies de allodaposuchus es van originar en el domini iber-armoricano, una illa situada al sud-oest d'Europa formada per l'actual Península Ibèrica i França fa uns 80 milions d'anys i que després es va dispersar per les restes de l'arxipèlag europeu donant lloc a diferents espècies.

"Aquesta zona d'aiguamolls era un mosaic de llacs d'aigua dolça on vivien les algues caròfites, planes fangoses inundades d'aigua salobre i petits pantans on creixien les coníferes extingides del gènere Frenelopsis, palmeres i falgueres. Aquests aiguamolls eren l'hàbitat de peixos, tortugues i ramats de titanosaures ", sosté Carlo Leamsi.
Els investigadors han determinat que el cocodril pesava unes nou tones i el cap tenia una longitud de 1,3 metres, mentre que el cos tenia una envergadura d'uns 14 metres. Aquest és el segon fòssil d'aquesta grandària i característiques que descobreixen els científics en les tres últimes dècades.

En qualsevol cas, no té cap relació amb l’elefant antic, “Elephas (Palaeoloxodon) antiquus” trobat a Can Gel l’any 1991, per un pouaire de les Franqueses del Vallès. En aquell cas, el descobriment es realitzà, fortuïtament, durant les obres de construcció d’un pou de captació d’aigües.

L'Ajuntament de Dosrius estudia en aquests moments la possibilitat de crear un centre d'interpretació al lloc de la troballa fent una rèplica de l'esquelet i convertir l'emplaçament en un punt d'interès per a centres educatius.
 

Fonts: PaleoMAG Nº 467/15 - PLOS Two, Nº 56



 


Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil