La gent tenia ganes d'un canvi a l'Ajuntament.
El nou alcalde de Dosrius admet que vol allunyar-se de la vella política i obrir un Ajuntament que s'havia distanciat de la ciutadania
Marc Bosch defensa la implicació del govern municipal en el procés cap a la independència
Nous equipaments, millorar les infraestructures i elaborar un POUM, prioritats per al mandat
L'alcalde arqueòleg
Nascut a Mataró l'any 1973, Bosch viu a Dosrius des del 2006 i és pare de família de tres fills. Llicenciat en filosofia i lletres, la seva trajectòria professional s'ha desenvolupat, sobretot, en el sector de l'arqueologia, dels museus i del patrimoni cultural. Molt implicat en la vida associativa del poble, ara s'estrena en política fent d'alcalde.
El republicà Marc Bosc, que fa només un any que està en política, ha aconseguit l'alcaldia de Dosrius tancant un acord amb dos grups independents: la PAC i el GIR.
L'objectiu no era desallotjar-lo per desallotjar-lo sinó millorar la gestió municipal i la relació de l'Ajuntament amb la població.
Però ho han fet amb un acord estrany pactant amb un antic representant del PP que ara encapçalava el GIR?
Formalment quan ens vam presentar a les eleccions érem molt diferents però un cop vam veure el resultat electoral i vam començar a parlar ens vam adonar que les diferències de fons no eren tan grans i que els petits obstacles es podien saltar. De fet, el pacte ens va satisfer a tots tres perquè ningú va haver de renunciar a res. Tot el que aportaven als programes electorals va sumar i va enriquir-nos. Amb les nostres diferències som tres partits que parlem la mateixa llengua però amb accents diferents.
Per tant, va ser fàcil l'entesa?
No va ser bufar i fer ampolles sinó fruit d'unes converses d'uns quants dies. Teníem clar que qui havia tingut millors resultats és el que estava més legitimat per fer govern. ERC des de l'inici vam descartar pactar amb el PSC però vam deixar que els socialistes poguessin fer-ho amb altres forces. Al final, com que no es va produir, vam intentar-ho nosaltres.
Què els va unir?
La necessitat de relacionar-nos d'una altra manera amb la ciutadania, amb polítiques més transparents i de participació ciutadania.
Tan malament es va gestionar durant el mandat passat?
L'Ajuntament s'havia allunyat del que demanava i necessitava el poble, com si es prenguessin decisions unilaterals sense tenir en compte el que passava la majoria. Es notaven tendències de la vella política, allò que si no estàs amb mi és que estàs en contra meu. M'agradaria posar fi a aquesta inèrcia i allargar la mà a l'oposició perquè el govern anterior va evitar-ho, i fins i tot va denigrar-los pel fet de fer la seva feina de control.
ERC va irrompre a Dosrius amb uns resultats molt positius. A què ho atribueix?
Cal tenir en compte que ERC es va crear l'octubre de l'any passat i de zero vam obtenir el 24% dels vots. En els resultats, hi han intervingut les ganes d'un canvi polític i de fer a l'Ajuntament, però també la gent demanava la implicació de Dosrius en el procés que està vivint Catalunya cap a la independència. Si bé ERC era el partit que portava l'accent en el tema nacional, els altres tampoc hi han renunciat.
Si el 27-S guanya la llista independentista i el govern de l'Estat reacciona malament, què farà l'Ajuntament de Dosrius?
L'Ajuntament de Dosrius, i especialment el seu alcalde, es posarà al servei del Parlament col·laborant amb el president de la Generalitat.
I els socis?
Això ho ha de decidir cada grup però tenim uns acords bàsics, com ara adherir-nos a l'Associació de Municipis per la Independència, que ja hem aprovat en el primer ple municipal. El que passarà el 28 de setembre no ho sap ningú, per tant els escenaris poden ser molt variats i en funció dels esdeveniments ja decidirem les accions a portar a terme. Ara bé, el compromís del govern de Dosrius amb el procés és clar i nítid.
Sense experiència en política, ha aconseguit l'alcaldia. Com es veu Dosrius des de l'alcaldia?
Els primers dies, aclaparat pel munt de temes, però no veig el carrer ara des d'una poltrona. Continuo trepitjant-lo i parlant amb la gent, com abans.
Quins són els reptes per a aquest nou mandat?
Ens trobem amb un municipi que no està excessivament endeutat però sí que té molts dèficits d'equipaments i infraestructures. Hi ha problemes importants quant a la vialitat. Tenim molts quilòmetres de carrers i molts estan en males condicions, a més encara hi ha urbanitzacions sense recepcionar. S'hi hauran d'abocar molts recursos i s'hauran de tirar endavant projectes en complicitat amb els veïns. Ens agradaria posar les bases d'una nova ordenació urbanística perquè encara funcionem amb normes subsidiàries de planejament, però també iniciar els tràmits perquè Dosrius disposi d'equipaments culturals, com ara una biblioteca, un teatre i espais per a les entitats.
Amb tres nuclis distants, on s'han de col·locar els serveis?
En l'època de bonança, hi havia la tendència de triplicar els serveis i s'ha vist que això és insostenible. Hem de diversificar els serveis en els diferents nuclis i d'aquesta manera aconseguirem recuperar la vida de poble, per exemple, a Canyamars.
Amb un entorn natural envejable, com se'n pot treure més suc?
Volem potenciar una via verda al costat de la riera de Dosrius, lligat amb nous equipaments de turisme natural i de patrimoni, així com aprofitar l'oferta turística d'aventura que tenim i impulsar-hi un centre BTT que ja es va plantejar el mandat passat. Això ens ajudaria a atraure visitants. A més, tenim molts elements arqueològics i històrics relacionats amb l'explotació de l'aigua: pous de glaç, molins fariners medievals, basses, safaretjos, mines d'aigua, i volem treballar un projecte de promoció turística al voltant d'aquest tema amb la Torre de les Aigües com a futur centre de visitants de la ruta.
Font: El Punt Avui / LLUÍS MARTÍNEZ