S’inicia a Mataró un projecte per millorar el diagnòstic i el tractament de la incontinència fecal en dones




. 12.000 dones de la ciutat podrien patir aquest problema, i la majoria estan sense diagnosticar.

. Es tracta d’un trastorn que afecta significativament la qualitat de vida i que, en la majoria dels casos, té solució.

La incontinència fecal és la incapacitat de controlar voluntàriament l’evacuació intestinal, provocant que la persona tingui pèrdues de femta o líquids fecals. Afecta entre el 5 i el 15% de les dones (la prevalença entre els homes és molt més baixa) i aquesta xifra pot arribar fins al 48% en el cas de persones que viuen en residències.

Aquest problema pot ser conseqüència de diversos factors, com ara lesions neurològiques, intoleràncies alimentàries, malalties intestinals, debilitament dels músculs del sòl pelvià o determinades cirurgies.

Infradiagnòstic. Tot i aquesta prevalença, el tabú i l’estigma social fan que la incontinència fecal estigui infradiagnosticada. Així, pràcticament la meitat de les persones que pateixen aquest
problema no consulten mai un especialista i, per tant, no reben cap tractament.

Per solucionar aquest problema, s’acaba d’iniciar un projecte multidisciplinari en el qual participen professionals de l’Hospital de Mataró, dels centres d’atenció primària i de l’ASSIR de la ciutat.
Aquest estudi compta amb els equips de recerca de la Unitat de Proves Funcionals i digestives del CSdM i del centre de recerca IDIAP Jordi Gol.

Quantificar les afectades a Mataró. La primera fase del projecte té com a objectiu determinar la prevalença de la incontinència fecal a la ciutat de Mataró, que s’estima en unes 12.000 dones. Per fer-ho, un total de 2.000 mataronines seran contactades per telèfon per saber-ne la prevalença entre tres tipus de dones:

- mares recents,
- postmenopàusiques i
- majors de 75 anys.

Com afecta la qualitat de vida? En general, la incontinència fecal té un impacte negatiu en la qualitat de vida de les persones, afectant la seva salut física i emocional, la seva autoestima i les seves relacions socials. Qui pateix aquest problema pot sentir vergonya, ansietat i frustració, i acostuma a limitar les seves activitats socials per por de pèrdues fecals. Està demostrat que aquestes persones:

- Eviten actes socials
- Fan menys esport
- Viatgen menys
- Pateixen més ansietat i depressió
- Tenen menys seguretat i autoestima

Es pot tractar. En la majoria dels casos, la incontinència fecal té solució, i per això és molt important que les persones que la pateixen busquin ajuda mèdica per tractar-la i millorar la seva condició de vida. Segons la psicòloga i infermera de la Unitat de Proves Funcionals Digestives de l’Hospital de Mataró, Alba Raventós, “primer mirem la consistència de la femta. Si és tova, fem un
tipus d’abordatge que consisteix en un test d’alè per detectar intoleràncies i indiquem una dieta o un tractament farmacològic. Si la consistència de la femta és normal, fem tractament rehabilitador, que n’hi ha de quatre tipus: Biofeedback, Kegel, electroestimulació i neuromodulació. En els casos més greus, també es pot aconsellar la cirurgia”.

Nous circuits assistencials. A part de determinar la prevalença de la malaltia a la ciutat de Mataró i estudiar els diferents mecanismes pels quals es desenvolupa la incontinència fecal i els seus símptomes, amb exploracions funcionals en cada tipologia de pacient, el projecte té dos objectius a mitjà termini:

- Desenvolupar un programa formatiu per a professionals sanitaris per millorar el diagnòstic d'aquesta malaltia.

- Establir nous circuits assistencials de seguiment de les pacients amb una òptima coordinació entre atenció primària, ASSIR i atenció hospitalària.

El projecte, anomenat "Prevalença i fisiopatologia de la incontinència fecal en diferents fenotips de dones residents a la comunitat. Impacte en la QoL i necessitats terapèutiques" i liderat per la metgessa de família Maria Bartolomé va ser subvencionat per la Generalitat l’estiu passat amb una beca PERIS de 151 mil euros.

Escolta a Lluís Mundet. Infermer de la unitat de motilitat digestiva de l’Hospital de Mataró.



Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil