Com es tradueixen els vots en regidors i regidores?

 Com es tradueixen els vots en regidors i regidores?

Com es transformen els vots en representants polítics? Com es calcula i s'assignen els regidors en joc a cada partit? Es fa amb el mateix mètode que s'utilitza a la resta de comicis, la coneguda fórmula D'Hondt. Però hi ha alguna diferència.

Per fer una simulació de la llei d'Hondt, imaginem un cas hipotètic: un lloc on s'escullen 7 representants. En les eleccions han votat 830 persones. 20 ho han fet en blanc i 10 han votat nul.

Com es transformen els vots dels ciutadans que viuen en aquesta població en set representants polítics i quins seran? El sistema electoral és proporcional. Això vol dir: com més vots, més representants. La fórmula que es fa servir és la fórmula D'Hondt.

A més, hi ha una barrera electoral (un 5% en el cas de les municipals) que fa que només els partits que obtenen aquest percentatge de vot o més entrin en el repartiment de representants.

Com influeixen els vots blancs i els vots nuls?

Què passa si faig un vot nul? Fer un vot nul pot servir per mostrar el teu descontentament, però a efectes de resultat, no influeix en res, és com si no haguessis anat a votar.

I si voto en blanc? El vot en blanc, en canvi, sí que influeix en el càlcul de la barrera electoral: com més alt sigui, més alt serà aquest llindar i els partits necessitaran més vots per superar la barrera i optar a representació. Per tant, beneficies als grans partits en detriment dels petits.

Com es calcula la barrera electoral?

La barrera electoral, doncs, es calcula tenint en compte els vots vàlids (vots a partit i vots blancs), descartant-ne els nuls.

L'objectiu teòric d'aquesta barrera és evitar la fragmentació política i una de les conseqüències principals és que els partits minoritaris ho tenen una mica més difícil per obtenir representació. 


I com s'aplica la fórmula d'Hondt?          

Les candidatures que superen el llindar del 5% accedeixen al següent pas per repartir els regidors. La fórmula D'Hondt consisteix a dividir els vots que ha obtingut cada partit pels nombres naturals (1, 2, 3, 4) fins al nombre de regidors que està en joc. El nostre Ajuntament hipotètic en té 7.

Finalment, els regidors s'atribueixen a les candidatures amb les xifres més altes, de més a menys fins a arribar als 7 que s'han d'assignar.



I d'aquests, qui serà l'alcalde o l'alcaldessa?

Un cop ja tenim adjudicats els regidors de cada municipi (això se sap la mateixa nit electoral), caldrà triar qui governa.


Com? Es tria entre els caps de llista dels partits que tenen representació i es fa en una única votació, res de primeres i segones voltes o de més votacions, com passa en els Parlaments.


I serà alcalde qui aconsegueixi majoria absoluta, és a dir, el suport de la meitat més un dels regidors del ple. I si cap candidat ho aconsegueix, ni amb els vots del seu partit ni pactant amb altres, es proclama alcalde el candidat del partit guanyador de les eleccions.


Un cop els regidors ja s'han assignat a cada partit, en aquestes eleccions hipotètiques en aquest ajuntament de 7 regidors hi ha un partit que per si sol arriba a la majoria absoluta, que són 4 regidors (la meitat +1). El cap de llista d'aquesta candidatura serà proclamat alcalde.



Font: ccma.cat

Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil