Les eleccions municipals d'Espanya del 2023 se celebraran el diumenge 28 de maig del 2023. S'escolliran els regidors de tots els ajuntaments, així com els alcaldes en el cas dels municipis amb consell obert. Alhora discorreran les eleccions autonòmiques d'Espanya del 2023 (seran elegits parlamentaris autonòmics a totes les comunitats autònomes, exceptuant Andalusia, Catalunya, Galícia, País Basc i Castella i Lleó).
Els regidors dels ajuntaments són elegits mitjançant un sistema proporcional (amb repartiment d'Hondt), amb llistes tancades i un llindar electoral del 5 %. Els alcaldes de municipis en règim de consell obert són elegits mitjançant un sistema majoritari. Els resultats d'aquests comicis comportaran també l'elecció indirecta de diputats provincials.
Les eleccions seran convocades pel rei Felip VI el dilluns 3 d'abril de 2023, mitjançant un Reial decret referendat pel president del Govern, Pedro Sánchez, prèvia deliberació del Consell de Ministres a la reunió del dimarts 28 de març de 2023. El Reial decret es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat de dimarts 4 d'abril de 2023.
10 d'abril: a partir d'aquest dia els ciutadans poden consultar el cens electoral que publiquen tant els ajuntaments com els consulats. Així poden detectar algun error i reclamar un canvi abans del 17 d'abril.
En els tres dies següents a la reclamació (i com a màxim el 20 d'abril), els ciutadans que reclamin han de rebre una resposta.
29 d'abril: els ajuntaments fan el sorteig per elegir els ciutadans que formaran part de les meses electorals. Tenen cinc dies per fer-ho: com a màxim, el 3 de maig.
En els tres dies següents al sorteig (i com a màxim el 6 de maig), es notifica als ciutadans que els ha tocat ser membres de mesa i entregar-los la documentació necessària.
Un cop notificats, els ciutadans designats tenen un màxim de set dies per presentar al·legacions per evitar ser membres de mesa (i com a màxim fins al 13 de maig). Ho han de fer davant les juntes electorals de zona. Les al·legacions s'han de resoldre en cinc dies (i com a màxim fins al 18 de maig).
El vot per correu
18 de maig: és l'últim dia per demanar el vot per correu, que es pot sol·licitar des del mateix moment que es convoquen les eleccions.
Del 8 al 21 de maig: és el període per rebre la documentació que es necessita per poder votar per correu.
Del 8 al 24 de maig: poden votar per correu els que ho hagin demanat, a través de Correus.
El vot per correu des de l'estranger
En les eleccions locals no voten els residents que viuen a l'estranger i no estan empadronats en algun municipi, però sí els que són fora temporalment i sí que estan empadronats. En aquest cas:
Del 4 al 29 d'abril: es pot demanar votar per correu des de l'estranger.
A partir del 2 de maig: els electors que ho han demanat comencen a rebre la documentació necessària.
Del 2 al 24 de maig: poden votar per correu des de l'estranger els que ho hagin demanat.
Les candidatures
14 abril: és l'últim dia per comunicar les coalicions electorals per part dels partits que volen presentar-se d'aquesta manera
19 a 24 abril: els partits tenen cinc dies per presentar candidatura davant la Junta Electoral
26 abril: es publiquen les candidatures presentades
2 maig: es publiquen les candidatures proclamades, un cop s'han resolt irregularitats o errors
La campanya
La campanya electoral començarà el divendres 12 de maig a les 00.00 i finalitzarà el dissabte 27 de maig a les 00.00. Aquest dia 27 de maig se celebrarà la jornada de reflexió. Les urnes obriran el diumenge 28 de maig des de les 09.00 fins a les 20.00, tal com prescriu la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General.
Què diferencia la campanya i la precampanya electoral (a més del prefix)?
Més enllà del prefix, hi ha moltes diferències entre la precampanya i la campanya electoral. La precampanya no es nomena ni una vegada a la Llei Electoral, que sí que parla amb molts detalls de la campanya. A continuació us expliquem les principals diferències entre aquests dos conceptes polítics.
Quan comença i quant duren?
Precampanya: No està definida a cap llei. Generalment, es considera que la precampanya comença en el moment en què s'anuncia oficialment la data electoral.
Quan els partits fan actes de presentació de precampanya, solen fer-ho entre un mes i dos mesos abans de les eleccions. Una altra referència és la publicació de la convocatòria electoral al BOE: sempre es produeix 54 dies abans de les eleccions.
Campanya: Comença 16 dies abans de les eleccions i dura 15 dies. El dia més és la jornada de reflexió.
Què es pot fer i què no?
Precampanya: Durant la precampanya, els partits poden fer el mateix que quan no estem en campanya: convocar mítings, llançar campanyes a xarxes socials, concedir entrevistes… Però hi ha algunes excepcions.
Des del moment en què les eleccions es publiquen al BOE fins a l'inici de la campanya, no es pot demanar el vot de manera expressa.
A la precampanya el Govern no pot inaugurar obres públiques (tampoc pot en campanya) i no es poden fer anuncis electorals en cartelleria, premsa, ràdio, televisió o internet. Els partits sí que es podrien anunciar en aquest període si s'entén que no hi ha un ànim electoral.
Campanya: El més important que es pot fer en campanya i no pas en precampanya és demanar el vot de forma expressa.
En campanya, els partits es poden anunciar per terra, mar i aire: en mitjans públics i privats, en cartelleria com la dels fanals, en cotxes amb altaveus…
Per què serveix cadascuna?
Precampanya: La precampanya serveix per anar escalfant motors. Durant la precampanya comença la mobilització de l'electorat i es poden començar a comptar promeses electorals, però amb una intensitat menor a la de la campanya.
Campanya: El principal objectiu és, com diuen els americans, "get out the vote" (treure el vot). És a dir, no només mobilitzar el discurs, també cal deixar clar que és el moment d'anar a votar. La campanya és el moment en què els partits, més enllà de convèncer nous votants, necessiten aconseguir que els seus surtin de casa.
Els resultats
31 de maig: escrutini general (és el tercer dia següent a les votacions, a les juntes electorals de zona).
Després de resoldre reclamacions o recursos que puguin sorgir, els resultats oficials es publiquen al BOE fins a 40 dies després de la proclamació dels electes.
La constitució dels nous ajuntaments
17 de juny: és el dia que els electes es converteixen en regidors i regidores i trien el nou alcalde o alcaldessa.