Situació Meteorològica de perill per fred emès diumenge 15/01/2017



Avui, diumenge 15 de gener de 2017 el CECAT (Centre de Coordinació operativa de Catalunya) comunica que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològi de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, correspon emetre un avís de risc per fred.

El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb el de temperatura mínima extrema: temperatura inferior al percentil 2 de la temperatura mínima diària, és a dir, que només en el 2% de dies de tota la mostra, la temperatura mínima en els mesos més freds ha estat inferior a aquest valor.

Aquest percentil, pren un valor diferent a cada municipi en funció de les temperatures mínimes que s’hi assoleixen. Durant tot el dimarts la sensació de fred serà acusada però no serà fins a la tarda nit on es podrien assolir les temperatures mínimes extremes a gairebé tot el país, ja que durant el dia encara bufarà el vent i això farà que les temperatures no caiguin fins que afluixi.
L’episodi de fred podria continuar fins el divendres. Aquest avís ja s'ha fet arribar als grups vinculats.
La situació de risc contemplada en aquest comunicat es donarà per finalitzada, sense necessitat d’una comunicació de tancament per part del CECAT, un cop acabi el període meteorològic especificat; sempre i quan no s’actualitzi la informació amb una nova comunicació.
Cal recordar que l'avís no comporta l'activació de cap pla d'emergència.
Consells generals davant del fred intents: 
Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats.
Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
En dies d'onada de fred, sempre que sigui possible, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l'exterior, que sigui el temps estrictament necessari i que evitin els espais oberts exposats al fred i estar-se gaire temps sense moure's.
Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.
Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants, bufanda i alguna peça de roba per cobrir-vos el cap. Eviteu l'entrada d'aire fred directa als pulmons. Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
Adeqüeu al fred l'activitat professional, esportiva i de lleure a l'exterior. Eviteu fer esforços físics intensos a l'exterior: es corre el perill de patir una lesió.
Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

Vigileu amb els aparells de calefacció
Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se'n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:
Quan reviseu l'aïllament de finestres i portes de l'exterior, no tapeu les reixes ni els conductes ni els punts de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.
Per tal d'evitar la intoxicació, assegureu-vos de ventilar el menjador o les habitacions tancades si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció.
Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, els habitatges o les habitacions, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
No feu servir els aparells de calefacció si fan una olor estranya en connectar-los o no semblen en bon estat.
Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
Reviseu l'estat de la calefacció, de les calderes, de les estufes i, en general, dels elements de combustió.
Recordeu que cal complir els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.
Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu la roba o altres objectes sobre l'estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

En cas d'urgència
Si esteu en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, obriu alguna porta o finestra i ventileu immediatament.
Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.
Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil