Escoltes una playlist sincronitzada. No és una emissió en directe

L’Hospital de Mataró s’adhereix a la Xarxa Domum per humanitzar l’atenció en oncologia



 
· Domum és un model innovador que fomenta el benestar emocional de les persones amb càncer.

· S’han adequat dos espais amb finalitat terapèutica: la sala d’espera de l’hospital de dia onco-hematològic, i una sala polivalent per acollir activitats.

L’Hospital de Mataró s’ha adherit a la Xarxa Domum, que té l’objectiu d’humanitzar els serveis d’oncologia hospitalaris des de dos vessants:

· Adequar els espais d’espera amb objectiu terapèutic perquè siguin més acollidors i polivalents, amb elements de fusta, plantes i il·luminació càlida.

· Promoure activitats psicosocials que complementin els tractaments mèdics per millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones malaltes i els seus familiars.

El càncer. És una malaltia associada a l’envelliment i l’esperança de vida llarga, i això fa que sigui molt freqüent. A tall d’exemple, més de 400 persones reben tractament cada mes a l’hospital de dia onco-hematològic. El càncer pot tenir un impacte molt considerable en la vida laboral, social i familiar de la persona malalta, de vegades durant períodes de temps llargs, i, un cop superada la malaltia, potser haurà de conviure amb seqüeles importants. Per tant, més enllà del cost físic, el càncer té un cost social i psicoemocional que requereix un abordatge multidisciplinari.

Socialment responsables. D’acord amb la seva política de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), l’Hospital de Mataró fa un pas més en l’abordatge del pacient oncològic amb l’adhesió a la Xarxa Domum i la posada en marxa del Programa d’acompanyament a persones que conviuen amb el càncer. Es complementa, així, l’atenció medica i s’aborden les necessitats socials, psicoemocionals i de benestar físic de pacients i familiars. De moment, ofereix acompanyament i diferents activitats –pròpies o en col·laboració amb diferents entitats de voluntariat– com sessions informatives, nutrició, assessorament i orientació laboral, grups d’artteràpia i de ioga, cura de la pell i club de lectura amb una programació mensual que s’anirà ampliant.

El càncer és una malaltia que afecta la qualitat de vida i l’autonomia i, en conseqüència, l’autoestima i l’equilibri psicoemocional. Rosa Monteis, referent d’humanització del Consorci Sanitari del Maresme, explica que “El nostre objectiu és atendre la persona amb una mirada holística, en el seu conjunt i la seva complexitat i, per tant, no deixar de banda necessitats que van més enllà de la consulta”.

Treball d’equip. Un equip multidisciplinari condueix tot plegat, proposa les activitats i ajuda en la difusió entre professionals, pacients i famílies. El coordina la referent d’humanització del Consorci, juntament amb la Noemí Juan, coordinadora tècnica del programa Domum, i en formen part professionals d’infermeria, oncologia, hematologia, treball social i atenció a l’usuari; també compta amb dues persones que tenen càncer a fi de poder incorporar l’experiència de pacient i fer que aquesta iniciativa respongui al màxim a les necessitats i les expectatives dels pacients de l’Hospital de Mataró.

Els espais. La sala d’espera de l’hospital de dia onco-hematològic s’ha transformat en un espai versàtil humanitzat, amb butaques per qui vol interactuar, espais d’intimitat per a qui prefereix estar sol, i  zones amb punts de recàrrega d’aparells electrònics per permetre als pacients que ho desitgin treballar amb l’ordinador o seguir amb el seu dia a dia. A més, s’ha obert una nova sala just al vestíbul principal del centre: la Sala Domum Tallers és un espai acollidor i polivalent per a tallers, xerrades i altres activitats.
 
Xarxa Domum. L’Hospital de Mataró s’incorpora als sis hospitals ja integrats en la Xarxa Domum (Hospital del Mar, Hospital General de Granollers, ICO l’Hospitalet, Parc Sanitari Pere Virgili, Hospital Universitari Son Espases, Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Universitario la Paz). Un projecte innovador de la Fundació fomenta el benestar emocional de les persones amb càncer i els seus familiars i que, com explica Pau Gomes, Director de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, l’objectiu del Programa DOMUM és “acompanyar les persones d’una manera integral en els moments de soledat i d'introspecció, amb temps llargs en els hospitals durant els tractaments i, també, en moments d'incertesa: com relacionar-se amb familiars i amics, parlar del càncer amb els fills, tenir cura de la imatge i de la pell, la fatiga i l'esport, la sexualitat, o els tràmits pràctics i burocràtics”.

Escoltem a Rosa Monteis, referent d’humanització del Consorci Sanitari del Maresme: 



 
Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil