13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell

 



El de 13 de juny, se celebra el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de protegir la nostra pell i adoptar hàbits de vida saludable davant la exposició solar durant tot l'any, però especialment durant els mesos d’estiu.  

Més del 80% dels casos es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infància i l’adolescència. Tot i això, la incidència s'ha incrementat un 38% en els últims anys i que es preveu que continuï augmentant.

 
En l’actualitat es distingeixen dos tipus de càncer de pell:

 
-          Melanoma. És el menys comú, però també el més agressiu. El principal factor de risc és la intensitat a l’exposició de la llum solar.

-          No melanoma. Suposa la majoria dels casos. La incidència augmenta significativament amb l’edat i és poc freqüent abans dels 45 anys. El principal factor de risc és l’acumulació d’hores d’exposició al sol al llarg de la vida.

 
Un altre punt a destacar és la importància de fer-se autorevisions de la pell, ja que el diagnòstic precoç permet la recuperació de la majoria dels casos. Per això és important conèixer la regla de l'ABCDE (AVCDE en català) ens pot ajudar a distingir una piga normal d'un melanoma:

 
-          Asimetria: a diferència de les pigues benignes, els melanomes són asimètrics.

-          Vores: les vores del melanoma són irregulars o poc definits

-          Color: mentre que les pigues benignes solen ser d'un únic color, els malignes solen mostrar diferents tonalitats.

-          Diàmetre: el melanoma sol presentar un diàmetre superior a les pigues normals

-          Evolució: són lunars que canvien de forma amb el pas del temps.

Escoltem a l'Ana Roces, infermera d’atenció primària del Consorci Sanitari del Maresme, que ens dona una sèrie de consells per gaudir del sol de forma saludable i també parla sobre els factors de risc d’algunes persones.






Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil