17 de maig Dia Mundial de la Hipertensió Arterial



La hipertensió arterial afecta el 24% dels catalans de 15 anys i més i esdevé el tercer trastorn crònic més prevalent entre els adults. És un dels factors de risc cardiovascular més importants, però també el més fàcil de detectar amb el control periòdic de la pressió arterial. La mesura fonamental per prevenir el trastorn és mantenir un estil de vida saludable.

El Dia Mundial de la Hipertensió Arterial se celebra el dia 17 de maig de 2015 per destacar la importància del control d'aquest factor de risc en la prevenció de les malalties cardiovasculars i difondre informació sobre la seva detecció i tractament.

Es considera que una persona pateix hipertensió quan la seva pressió arterial sistòlica (la màxima) és igual o superior a 140 mmHg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) és igual o superior a 90 mmHg, tot i que els criteris poden variar segons les persones, especialment si es pateix alguna malaltia. Es tracta d'un trastorn crònic i, per tant, no té cura, però es pot tractar i controlar mitjançant unes pautes adequades d'alimentació i exercici físic, no fumar i, si s'escau, l'administració de medicaments orals.

La hipertensió arterial és un dels principals factors de risc cardiovascular. Segons dades de la Societat Internacional d'Hipertensió, esdevé la primera causa d'accident vascular cerebral i d'insuficiència cardíaca i la segona d'infart cardíac. De fet, la millora del control de la pressió arterial és un dels elements que han contribuït a reduir gairebé a la meitat la mortalitat per ictus i per infart a Catalunya en l'última dècada, juntament amb la promoció d'un estil de vida saludable, la millora en els tractaments i la posada en marxa del Codi Ictus i el Codi Infart, entre d'altres.

És possible prevenir la hipertensió amb un estil de vida saludable. I per a això són recomanacions bàsiques seguir una dieta equilibrada i baixa en sal, practicar activitat física regularment, no fumar, evitar el consum d'alcohol i mantenir un pes corporal saludable.

Escoltem a Alicia Costa, Dietista-Nutricionista de l’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme:




 

Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil