La Comissió de Salut reconeix la dificil situació de l’accés de la població d’El Maresme al sistema sanitari



La Comissió de Salut reconeix la dificil situació de l’accés de la població d’El Maresme al sistema sanitari , fruit d’anys de retallades i la pandèmia , malgrat l’enorme esforç dels treballadors i treballadores del sector
La resolució aprobada acorda dotar  d’un servei d’urgències i pediatria al CAP de Vilassar de Dalt, d’un servei d’atenció ordinària i de pediatria a Cabrera, reobrir el consultori local de Caldes d’Estrac  i el de  Canyamars , incrementar els dies de visita al consultori de Can Massuetassegurar el servei de pediatria al municipi de Dosrius.

També acorda garantir l’atenció en les especialitats d’oftalmologia, aparell digestiu, cardiologia, traumatologia i otorrinolarinologia al a la població del municipi de Premià de Mar i retornar els servei d’urgències 24 hores als municipis del Masnou, Alella, Teià i Malgrat de Mar.

La resolució presentada pel Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar, recull   moltes de les reivindicacions formulades per col.lectius com per exemple  Dosriusdicebastaya, la Marea Blanca de Cabrera de Mar, la Marea Blanca de Premia , Cabrils amb CAP i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme. i fruit de la seva lluita.

El passat 23 de setembre la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprobar la proposta de resolució sobre la situació dels serveis de salut al Maresme presentada el passat 21 d’abril per les diputades  del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar,  Alícia Romero Llano,    i Assumpta Escarp Gibert,  

La proposta afirmaba que “les retallades que, des de 2010, ha patit el nostre sistema sanitari l’han anat afeblint, ja que ha sofert una aturada pel que fa a la renovació 1 actualització de recursos materials i instal·lacions, i sobretot en la dotació dels recursos humans” I que ha estat la causa que  hagí provocat “un dels índex de precarietat laboral més alts entre tots els sectors que es van veure afectats per les retallades.
Sosté que l’esforç de prioritzacló en serveis de Salut que ha realitzat el Govern en els darrers anys s’ha revelat insuficient i que la manca de recursos ha dificultat la capacitat de resposta del sistema sanitari en els darrers anys.
“Només amb l’esforç i el compromís dels i les professionals de la Sanitat que el sistema ha pogut tirar endavant, evitant el col·lapse”
L’arribada de la pandemia de la Covid-19 ha portat al límit el sistema públic davant d’una crisi de salut pública sense precedents. Tot i que l’any l 2020, amb un ingrés extra de 1.922 milions d’euros provinents del Fons
COVID  , el pressupost global executat de salut a Catalunya va arribar als 1 3.097 milions d’euros,  si no es té en compte aquesta aportació extraordinària el pressupost executat de l’àrea el 2020 hauria arribat a 11.175 milions d’euros, encara un 14% menys que el 2009 . Els darrers pressupostos aprovats pel Govern de la Generalitat són, en termes absoluts, els més elevats de la història  , però encara mantenen una partida clau com és Salut a un nivell de despesa per persona inferior a la del 2010, l’últim exercici abans de la crisi.

Aquesta situació dels serveis de Salut  es concreta al Maresme afectant directament hospitals de referència, a tots els serveis del Cònsorci Sanitari del Maresme amb · la reducció de l’horari de determinats serveis, la pèrdua de determinats especialistes o el tancament de consultoris arreu de la comarca que es justifica amb una atenció telefònica que hauria de ser un complement a l’atenció presencial i no pas un element substitutiu com pretén el govern, limitant a ciutadans i ciutadanes el contacte amb el seu metge i dificultant a aquests el seguiment de les malalties cròniques i perjudicant els qüe necessiten més seguiment, els més vulnerables, que acostuma a ser la gent gran. ”

La resolució aprobada acorda:

1. Dotar d’un servei d’urgències i pediatria al CAP de Vilassar de Dalt actualment derivada a Cabrils concentrant l’atenció de la ciutadania dels dos municipis amb menys recursos.
En aquest punt  es van abstenir ERC, Junts, i VOX.

2. Dotar d’un servei d’atenció ordinària i de pediatria al municipi de Cabrera, que actualment obliga a la ciutadania a desplaçar-se a Vilassar de Mar per rebre aquest servei.
En aquest punt només es va abstenir  VOX.

3. Reobrir el consultori local de Caldes d’Estrac tan bon punt s’executi l’ampliació que proposa l’Ajuntament seguint les indicacions de la Conselleria de Salut.

4. Reobrir el consultori de Canyamars, una vegada garantits els circuits diferenciats covid i no covid, i incrementar els dies de visita al consultori de Can Massuet; així com assegurar el servei de pediatria al municipi de Dosrius.

5. Garantir l’atenció en les especialitats d’oftalmologia, aparell digestiu, cardiologia, traumatolo-gia i otorrinolarinologia al a la població del municipi de Premià de Mar, amb criteris de proximi-tat.

6. Fer efectiva l’ampliació del CAP de Malgrat de Mar i del servei d’urgències 24 hores.
Es van abstenir ERC i Junts

7. Retornar els servei d’urgències 24 hores als municipis del Masnou, Alella, Teià i Malgrat de Mar, on els seus ciutadans actualment es troben obligats a desplaçar-se fora de la comarca per rebre l’atenció d’urgència al CUAP de Badalona.
Es van abstenir ERC i Junts.

La resolució recull per tant moltes de les reivindicacions formulades per col.lectius com Dosriusdicebastaya, la Marea Blanca de Cabrera de Mar, la Marea Blanca de Premia , Cabrils amb CAP i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme. i fruit de la seva lluita.
Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil