La Plantada del Maig a Canyamars



La festa de l'arbre maig de Canyamars es celebra cada any l'últim dia d'abril a la nit en un ritual ancestral que antigament homenatjava als esperits de la natura i a la fertilitat de la terra i que avui ens recorda que el bosc és un patrimoni que cal salvaguardar de la depredació humana.

La festa de l'arbre maig o Plantada del Maig es celebra tant a Dosrius com a la veïna població de Canyamars, dues localitats del Maresme molt properes entre si i unides municipalment. Aquestes dues viles són eminentment boscoses i els seus termes es troben a l'inici de la superfície forestal del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

La celebració d'aquesta diada a Canyamars té un origen incert a la vila, tot i que sembla que almenys té una antiguitat de 150 anys, que podria haver estar relacionada amb l'aplec que cada any l'1 de maig es celebra al Santuari del Corredor i amb les celebracions de Pasqua.

La Plantada del Maig a Canyamars té l'estructura i característiques clàssiques de les festes de l'arbre maig que es celebren en altres indrets del país. L'últim dia d'abril de cada any, part dels habitants es concentren abans de sopar per anar a cercar a les afores del poble un pollancre que prèviament ha estat seleccionat per les seves qualitats. La selecció de l'arbre es fa en funció de la seva llargària, rectitud i amplada. El pollancre es talla amb una destral i s'acosta fins al poble arrossegat per un tractor.

A l'entrada del poble els homes agafen l'arbre i el carreguen sobre les seves espatlles per dur-lo fins a l'indret on serà replantat ritualment.

Una vegada a plaça el pollancre es pela i s'aixeca amb l'ajuda de cordes i amb la força dels veïns que hi participen. L'aixecada del maig és un moment tens, que requereix de l'ajuda i coordinació de tots els participants. La cerimònia d'aixecada del pollancre és seguit amb expectació per un nombrós public que esclata d'alegria quan s'aconsegueix posar l'arbre dret.

L'arbre acostuma a fer uns 35 centímetres de diàmetre per uns 20 metres d'alçada i roman plantat fins l'últim dia de maig. Una vegada acabada la plantada del maig, els veïns celebren una concorreguda sardinada popular.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Arxiu videogràfic de festes.org
Segueix-nos a:

Entradas Recents


El més vist (aquesta setmana)




Informació d'interès

Informació d'interès

Deixalleria mòbil